Nieuw in Umbraco 8.7

Umbraco 8.7

Gisteren is de release candidate voor Umbraco 8.7 uitgebracht. Naast bugfixes en andere verbeteringen op bestaande onderdelen, komt deze versie met een aantal nieuwe functionaliteiten die ontwikkelaars en eindklanten erg blij gaan maken. Zelf was ik natuurlijk ook erg benieuwd en daarom besloot ik een korte blogpost te wijden aan mijn bevindingen.

Umbraco

Release Candidate

Voordat Umbraco 8.7 officieel wordt gereleased, wordt er eerst een Release Candidate (RC) ter beschikking gesteld. De RC fase komt na de bètaversie en is de laatste versie voor de uit uiteindelijke release. Deze versie is in principe compleet wat betreft nieuwe features en wordt gebruikt om feedback vanuit het veld te verzamelen.

Officiële release

De officiële release van Umbraco 8.7 staat gepland voor 3 september 2020. Vanaf deze datum kan je Umbraco upgraden via Nuget en Umbraco Cloud.

Nieuwe features

Block List editor

De Block List editor is een nieuwe property editor waarmee je blokken content op een gestructureerde manier kan beheren. In essentie lijkt de editor veel op Nested Content (of heel vroeger Archetype), maar heeft een groter gebruiksgemakt en uitgebreidere mogelijkheden om zaken aan te passen.

Custom Views kan je gebruiken om een preview van de inhoud te tonen, de inhoud van de preview kan realtime worden geupdate tijdens het bewerken van het blok.

De configuratie flow voor deze editor maakt volledig gebruikt van het “infinite editing” principe waar veel aandacht aan besteed wordt in Umbraco 8. Zo is het niet meer nodig om eerst documenttypes aan te maken en deze vervolgens aan de property editor te koppelen. Dit kan allemaal direct vanuit de configuratie flow gedaan worden.

Je kan zelf kiezen hoe de content manager de inhoud van de editor kan bewerken inline (vergelijkbaar met Nested Content) of in een overlay scherm. Voor de overlay modus is te configureren hoe groot de overlay moet zijn, zo kan je dus de bewerk ervaring van de content beheerder afhankelijk van het blok optimaliseren.

Tijdens het kiezen van het type blok dat wil je toevoegen, is het nu ook mogelijk om de weergave van catalogus item aan te passen. Je kan de icoon kleur, achtergrond kleur en een thumbnail afbeelding instellen. Dit maakt het voor de content beheerder een stuk eenvoudiger om snel te kiezen tussen blokken.

Settings for Block List editor

Segments

Met Segments is de basis gelegd voor het segmenteren van content door hetzelfde concept te gebruiken als Language Variants. Op deze manier kan je van een node verschilllende varianten maken. Denk bijvoorbeeld aan een segmentatie voor PWA of mobiele weergave. Segmenten kunnen momenteel alleen nog aangemaakt worden via de API laag, het lijkt er dus op dat dit onderdeel nog work in progress is.

Content Apps voor Document Types

Met Content Apps voor Document Types kan het Document type gedeelte van de Umbraco backend verder worden uitgebreid door eigen “tabbladen” met instellingen toe te kunnen voegen op bepaalde documenttypes.

Content Apps for Document Types

Accessibility

Om toegankelijkheid voor afwijkende resoluties, screenreaders en andere apparaten te verbeteren, is er een lijst van 28 pull requests opgenomen in deze versie.

De volledige release notes van Umbraco 8.7.0.

Vragen? Opmerkingen? Hulp nodig?

Heb je opmerkingen of heb je hulp nodig met Umbraco? Neem gerust contact met me op.